Acupunctuur in fibromyalgie

BEHANDELING VAN PIJN MET ACUPUNTUUR IN FIBROMYALGIE
Dr Radha Thambirajah

Ter illustratie van wat een acupunctuurcongres soms te bieden heeft volgt hier de samenvatting van één van de spreekbeurten. Voor sommigen te summier, voor anderen misschien verhelderend.

Volgens de TCM moet men fibromyalgie beschouwen als een BI-Syndroom van de spieren en de pezen. Het wordt veroorzaakt door de obstructie van de energiestroming in de spiermeridianen en wordt veroorzaakt door externe pathogene factoren Wind, Koude en Vocht. De differentiële diagnose wordt gesteld door de natuur van de pijn, de plaats van de pijn en de factoren die de pijn verergeren of verbeteren.
Bij de behandeling moeten we op twee factoren letten:
1 behandel de pijn
2 behandel de persoon
Behandel de pijn:
We onderscheiden, zoals bekend voor de meesten onder ons, maar op een andere mannier gezegd:
1. Warme pijn: lokale ontsteking met roodheid, erger door beweging en beter door rust. Behandel met lokale koude, rust, continue hoge frekwente (10-15 hz?)electro-stimulatie, bloodletting, sedatie van de yang meridianen en tonificatie van de yin meridianen; gebruik meer distale punten
2. Koude pijn: doffe, constante pijn met spierspanningen en pijn verergering door koude, dikwijls erger snachts en beter door warmte. Behandeling: opwarmen, sedatie yin en tonificatie yang, gebruik meer lokale punten.
3. Vocht pijn: obstructie van vochtcirculatie, door vochtig klimaat, vochtig huis of Milt Qi deficiëntie. Als symptomen zien we stijfheid erger in begin van beweging maar stilaan beterend, gepaard met oedeem. We behandelen lokaal met naalden en cupping, zout baden, sedatie van de yin meridianen en tonificatie van de yang meridianen. Liefst geen vocht producerende etenswaren!!
4. Wind pijn: door externe of interne(lever!) wind. De pijn verplaatst zich naar verschillende plaatsen en de zieke is eerder irritabel,…We behandelen met windpunten, en wind eliminerende technieken, we tonifiëren Lever bloed en vermijden zuur voedsel en alcohol.
Behandel de persoon:
Drie voorbeelden werden gegeven, die we allemaal in de dagelijkse praktijk kunnen herkennen:
1. fibromyalgie bij de perimenopauzale vrouw
S/ hot flushes, rusteloze slaap, haarverlies, duizeligheid, snel moe
R/ tonifieer NIER YIN: Ni 4, RM 3, Mi 6, rust ‘s middags, geen koffie, geen rood vlees
2. fibromyalgie bij de depressief uitgeputte patiënt
S/ bleek voorkomen, koude gevoel, endogeen depressief, vlug slapen, duizelig, altijd moe; oorzaak: BLOED en QI deficientie
R/ Tonifieer bloed en tonifieer bovenste verwarmer
Voor depressie: RM 15, Bl 15, Lo 1, Bl 13, Per 6
Voor Bloed: Bl 17, Mi 10, Gb 39
Voor energie: RM 6, Bl 24, Ma 36
3. fibromyalgie bij het vocht-oedeem type patiënt
S/oedeem van de oogleden, handen en voeten, overgewicht, stijfheid van de gewrichten met startpijn, vol gevoel in middenste verwarmer, waterige stoelgang, zwaarte gevoel, vermoeid en stijf na maaltijd
R/ tonifieer Milt Qi en bevorder de circulatie en eliminatie van Vocht: Mi 9, Ma 40, Bl 39, Bl 20, cupping of bewegende cup op rug, geen vocht producerend voedsel zoals zoetigheid, vet, rauw voedsel, gebruik gekookt of verwarmd voedsel en warme dranken.

Tot zover dit verslagje. Natuurlijk moet men niet verwachten in zo’n kort overzicht grote nieuwigheden te vinden, wel een verlegging van accenten.

Gilbert Lambrechts

Your cOmment"s Here! Hover Your cUrsOr to leave a cOmment.